Dansk ultralydsmåler opnår patent i USA

Miitors har fået sit første patent i USA. Det betyder, at idéen bag en del af virksomhedens ultralydsvandmåler er sikret på det amerikanske marked, hvilket er en stor sejr for den ambitiøse Ecopark-virksomhed. 

- Det er gået forbløffende hurtigt, siger Miitors' direktør Jens Drachmann, der sendte patentansøgningen ind i 2010 og netop har fået amerikansk patent på en del af den opfindelse, der er fundamentet for Miitors: En ultralydsvandmåler med ekstremt lavt strømforbrug, stor nøjagtighed, mulighed for fjernaflæsning og en pris, der kan konkurrere med mekaniske vandmålere.

- Det er et vigtigt patent, fordi idéen er så simpel, forklarer han og viser de to dele, patentet vedrører.

Den ene er et rør, hvor måleudstyret sættes i. Den anden er en "kop", der sættes oven på røret og fæstnes med en enkel låsemekanisme. I koppen installeres sensorer og aflæsningsudstyret. Det særligt smarte ved løsningen er, at koppen kan kobles med rør i forskellige diameter.

I forbindelse med patentansøgningen blev der refereret til hele 33 andre patenter, men idéen blev fundet unik og fik derfor patent nr. 8893559 med navnet "Ultralydsforbrugsmåler med låsemekanisme".

<i>Foto: Helene Bagger</i>

- Patenter er ekstremt vigtige for os. Vi producerer ikke selv et færdigt produkt, men udvikler og sælger teknologi til vores kunder, så hvis vores idéer bliver kopieret, har vi ingenting at sælge. Hver gang vi opnår et patent, kan vi beskytte vores kunder - og dermed os selv - lidt bedre, siger Jens Drachmann.

100 millioner vandmålere
Hvert år bliver der på verdensplan solgt flere end 100 millioner vandmålere. De fleste af dem er mekaniske med bevægelige dele, som måler vandets gennemstrømning, men Jens Drachmann forudser, at markedet vil tage et markant skift i løbet af de kommende fem år. 

- Tidligere havde vandværkerne ingen motivation for at skifte fra mekaniske til elektroniske målere. Nu ønsker de at kunne fjernaflæsere vandmålerne, og det kræver strømdrevet radiokommunikation. Når der alligevel skal sættes batteri i målerne, kan de lige så godt skifte til en elektrisk vandmåler, som er mere nøjagtig og uden bevægelige dele, som bliver slidt.

Tidligere var det også en problemstilling, at de elektroniske målere måtte skiftes oftere, fordi batteriet løb tør for strøm. Sådan er det ikke længere.

- Den ultralydsmåler, vi har udviklet, bruger så lidt strøm, at den holder længere end de mekaniske målere, konstaterer han.

Miitors har pt. opnået tre patenter og har 12 patentansøgninger i behandling.

- Patentansøgninger kræver en stor del af vores tid og penge, men det er vores eneste kort over for de store spillere, vi er oppe imod. Og hver gang, vi opnår et nyt patent, er det en lille sejr, siger Jens Drachmann. 

Fakta om Miitors

  • Stiftet i 2010 af Jens Drachmann
  • Miitors har udviklet teknologien bag en intelligent, følsom og meget strømsvag ultralydsvandmåler.
  • Miitors har søgt om 15 patenter og har pt. fået patent på tre dele af teknologien.
  • Se mere på www.miitors.com

 

Tilbage til Nyt fra Ecopark

Innovation,
produktion,
& udvikling